270. Insylta päron

Lästext

Insylta päron

1 Först skall man halvkoka dem och låta dem bliva kalla, och så läggas de i en tunna varvtals och körsbärslöv emellan vart varv, tages ock väl tjock senap emellan och honung som man tycker det drager överens, detta blandas till hopa och slås uppå att det står väl över dem.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Jnsylta Päron.

    Först skall man half Kocka dem och låtta dem blifwa Kalla, och så läggas de i en tunna warf tahls ock Kiärs bärs löf emellan wart warf, tages ock wäll tiock senapp emellan och honung som man tycker det drager öfwer ens, detta blandas till hopa och slåås uppå at det står wäll öf:er dem.