Lästext
En kaka av surt limpebröd
1 1 skålpund rivet limpebröd, 1 skålpund färskt smör som är väl tvättat lägges bland kallt och intet skirt, men brödet måste först stänkas med vin att det bliver duvit, så röres det allt åt en sida en hel timma eller |44|så länge att smöret och brödet är väl tillsammans, slå så ägg 10 stycken, handfull russin, korinter, kanel, det gula av en citron, mandel kan och läggas i 6 lod som stötes med vin om man behagar samt bittermandel 10 stycken, väl socker, sedan skall det röras en hel timma på en sida, när det är full rört lägges en god del sönderskurit suckat där i, så smörjes en panna med smör och strös rivebröd uppå botten, så slås smeten där uti och bakas i ugn, emot hon är färdig glaseras hon med äggevita och socker, späckes sedan med suckat, så är hon färdig.