59. En god ostetårta

Lästext

En god ostetårta

1 Tag en kanna mjölk, gör ost där av med löppervatten och låt honom stå så länge vasslan rinner väl av honom, sedan tryck honom med en sked genom ett durkslag, slå där till litet rosenvatten, 4 äggeblommor, 4 skedblad skirat smör, litet kanel och socker och en del rivet bröd, lägg sedan i en tårtpanna med deg under.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    en god oste tårta

    tag en Kanna miölck giör ost der af med löpper watten och låt honom stå så länge waßlan Rinne wäl af honom sedan tryck honom med en skied gienom et durßlag, slå der till litet Roßen watten 4. ägge blommor 4. skiedblad skiert smör litet Canel och socker och en dell Rifwet bröd läg sedan i en tårtpanna med deg under.