200. Kanelkaka

Lästext

|134|

Kanelkaka

1 Till ett skåpund mjöl ½ skålpund smör, ½ skålpund socker, 2:ne lod kanel, 4 ägg, litet ingefära, av detta göras en något stadig deg, tag där av så stort som en valnöt och rullas trint emellan händerna, lägg så uti järnet och det breder sig fuller själv ut, när det är bakat vikes det krokot.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |134|

    Canel Kacka.

    till et sko: miöhl ½ sko: smör ½ sko: socker 2:ne lod Canel 4. ägg litet ingefera af detta giöras en något stadig deg tag der af så stort som en walnöt och Rullas trint emelan händärna läg så utj järnet och det breder sig fuller skielf ut när det ähr Backat wickes det Krokot.