Lästext
Vinbärsvin
1 Man tager mogna vinbär som avplockas i vackert väder, gör dem rena i från stjälkorna, stöt dem, koka i mellertid vattnet i |18|ett stort kärl att tredje delen kokar in, tag sedan till ett skålpund ½ stop vatten som slås ljumt på bären, täcker så till och låter stå ett dygn, sila så igenom hårduk eller kläde och pressas väl musten i från, görs så ett rent kärl och slås saften uti, lägg så till 3 skålpund bär, 1 skålpund socker, är bären mycket sura tages mera, när sockret är smält slås det i ett ankar som först skall vara svavlat, halva ankaret för jäsningens skull och då lägges jäst uti och måste grant aktas att det ej slår banden av sig eller jäser över, när det nu uti fjorton dagar stått så fylles ankare fullt och sprundas, sedan man ser att det ej mera vill jäsa, när det satt sig och man vill dricka där av tappes det allt i buteljer och lägges i var butelj en bit socker och förvaras väl med kork, och förvaras uti sand i källaren.