Lästext
Att sylta pomerans- och citronskal
1 Skalen skärer man i fjärndelar eller halva, lägg dem i blöt i kallt källvatten uti 4 dygn, och var dag ömsas vatten på dem, sätt sen en malmgryta med frisk källvatten på elden låt strax skalen uppi, låt dem koka så länge, det försöks med ett knappnålshuvud, att sticka igenom på skinnsidan och då äro de nog kokade, lägg dem då i kallt vatten till dess de bliva kalla, lägg dem sedan i ett durkslag, att vattnet rinner väl av dem, tages socker som du har mycket skal till, hugg sönder i stycken, slå en par slevar vatten uppå, sättes på koleld att kokas, skummes väl, när det är en lagom sirap, lyft av honom, slå honom varm på skalena, som äro inlagde i en glasburk, låt dem så stå i fem dagar, sedan åter hälles sirapen av, och koka honom att han blir bra tjock, och slås varm på honom att det står över, så gör 3 dagar å rad, täpp honom och sätt honom i källaren eller svalt rum, om han skulle jäsa så kokas sirapen upp på samma manér och tages litet socker till, på det sättet kunna de gömmas länge.