Lästext
När lax skall rökas är följande att observera
1 1:o. Först skäres laxen upp, avtages rygg och huvud ifrån tillika med inmätet, samt överstrykes med blodet, som in uti är, de uppskurne stycken.
2 2:o. Sedan lägges han strax i salt, avgnides därmed bra på skinnsidan: men på rät- eller köttsidan icke så mycket och lägges uti ett tråg eller någon annan därtill gjord ho, den ena på den andra, tvärt emot var annan, samt strös litet salt emellan vardera, dock mycket litet på stjärtarne, vilka i saltningen ett stycke bliva vikne; ty annars går all fetman bort och de bliva för salta och torra.
3 3:o. När han legat i saltet ett dygn, tages den upp och tvättas väl ren med ett stycke av en not, samt skrapas och uttryckes med fingren bloden vid vart sidoben till dess han bliver rätt blekröd, därefter bindes han upp med 2:ne smala stickor överst där huvudet suttit, varefter
4 4:o. han sedan hänges i vädret, dock intet att solen kan skina på honom, ej heller måste han vara ute afton eller morgon då det är kallt, |190|utan då måste han intagas att han intet frys, avtorkas så länge till dess det begynnar drypa av stjärten, då han
5 5:o. hänges i en något höger skorsten att rökas, vilket sker med bark av enris, dock aktas granneligen, att röken är dag och natt stadig: men för allting måste den intet vara het; ty då lossnar skinnet och fisken blir helt smulig när den skäres, är och att befara att han snart blir ansatt av maskar, och när han 8:te à 10 dagar således blivit rökt, hänges han i vädret på samma sätt som då han orökt är, och sedan han hängt 14 dagar, helst när man får honom så bittida att vårvädret torkar honom, kan han utan fara ätas.
6 NB. De 2:ne smala stickor eller spjälor som kommer att sättas i laxen ovan där huvudet har suttit, sättas den ena på den ena sidan och den andra på den andra sidan, mitt emot i skinnet av laxen och bindes fast sedan att de håller väl tillhopa. Christiana har väl sett huru de suttit på lax som vi plä få.