164. Att göra citronmjölk

Lästext

Att göra citronmjölk

1 Tages halvparten vin och halvparten vatten och saften av citroner så mycket man tycker och det gula av citronskal skäres i långa rimsor, det kokas upp med socker, så vispas det gula av ägget, det blir som lagom mos och slås där över sockerbröd med socker och kanel, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att giörra Cilronne miölg

    tages half parten win och halfparten waten och saften af sitronner så måcket man tåcker och det gula af sitronne skall sierres i langga rinsor det kockas up med såcker så wispas det gula af ägget der blir som lagom mos och slås der öfwer såcker bröd med såcker och kanel så är det färdigt