Lästext
En annan färg av scharlakan
1 Rätt att göra ab sud. Till 1 skålpund garn tag 2 lod vit vinsten, 1 lod romsk alun, en god handfull med vetekli, låt det i 3 kannor vatten uppkoka och rör det väl om, lägg garnet sedan där uti och låt det sedan 1 timma koka, rör det flitigt upp och låt det sedan hänga över natten. Men så snart |71|man tager det upp måste man det icke skölja utan sedan det hängt över natten så sköljer man det och låter rinna vattnet av. Sedan tag 1 lod skedvatten och 2 lod annat vatten, 1 kvintin smått stött engelskt tenn och temperera det som tillförende är beskrivit och låt det stå 24 timmar. Tag sedan 2 lod konschonell, stöt den fin och siktan och lägg där i ½ stop vatten och låt över natten. Andra |72|dagen så slå 3 kannor vatten och i en kittel till lika med konschonell och låt kokas tillsamman, men rör skummet väl ifrån vart annat och slå skedvatten där uti och rör det väl om då man sedan lägger garnet uti som ½ timma kokas och flitigt upp och ned röres, tag sedan upp och låt det bliva kallt och så sköljes, så är den färgan färdig.