Lästext
|156|
Äppelmos
1 Tages färska äpplen och skärer kärnhusen ur dem, sedan kokas dem med vin och socker och tages söt grädde, slås där över äpplene och socker och kanel.
1 Tages färska äpplen och skärer kärnhusen ur dem, sedan kokas dem med vin och socker och tages söt grädde, slås där över äpplene och socker och kanel.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
tages firska äplen och sierer tiern husen ur dem sedan kokas dem med win och socker och tages Söt grade slås der öfwär äplene och socker och kanel