Lästext
Fylld gädda stekt
1 Tag en stor gädda, flå henne som en ål men fjälla henne först, sedan tages väl fisken ifrån bene att intet bene går sönder, hackar det väl med halvparten så mycket njurtalg som fisken är, så mycke rivebröd som talg, 6 ägg, salt, peppar, muskot, muskotblomma, litet korinter, russin, sönderhackade fisken skall väl stötas förn russina lägges där uti, huvudet blir vid benen, sedan tages smeten och lägges på benen som för köttet låg, tag sedan skinnet och drag över fisken som förr, tag papper, smörj allt med smör, linda kring fisken och där över med segelgarn, träd henne på spettet, |25|låt henne stekas, dryp smör på henne, man kan och steka henne på halster, men mjöla henne, hav intet papper på henne, gör en sås med russin, korinter, kokas i vatten, bränt mjöl och smör, socker, citron, muskot, vin eller vinättika att hon är lagom tjock, slås på fisken på fatet, är färdigt.