131. Destillera brännvin

Lästext

|93|

Destillera brännvin

1 4 lod koriander

2 4 lod anis

3 1 lod kanel

4 1 lod kardemummar

5 1 lod muskotblom

6 1 ½ lod sittver

7 1 ½ lod nejlika

8 ½ lod kalmus

9 2 lod paradiskärnar

10 Allt måtte stötas smått sönder och sättas i en kruka väl igenbunden med 3 kannor brännvin, sätt det varmt i 14 dagar, skakas som oftast omkring, sila sedan krydderna väl ut av och blandas sedan upp med sockersirap.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |93|

    desilerra bränwin

    4 lod Coriander

    4 lod Annis

    1 lod Canell

    1 lod Cardemunar

    1 lod muskåttblom

    1 ½ lod sedfär

    1 ½ lod näglicka

    ½ lod calm

    2 lod Paradyß kiärnar

    alt måte stölas småt sönder och setias i en krucka well i gen bunden med 3 kannor brenwin, sätt thet warmt i 14 dagar skackas som oftats om kring sijla sedan kryderna well uth af och blandas sedan up med såcker sijrapp