98. Fyllda gäss att steka

Lästext

Fyllda gäss att steka

1 Gnid gåsen in i med fint salt och peppar, tager till fyllningen till en gås 2 semlor som skärs i tunna skivor, skorpan skärs bort, äpplen skärs i tunna skivor, russin, korinter, saffran, muskot, ingefära, kardemumma, blanda det upp med vin eller ättika, väl socker, om man behagar kan man taga 4 äggegular, om man intet tager ägg skall man hava rivet bröd, lägg det sedan i gåsen, färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    fylda giäs att stecka

    gnid gåsen in i med fint salt och pepar tager till fylingen till en gås 2 simlor som skers i tunna skifwor skorpan skiers bort äplen skiers i tuna skrifwor rusin Corinter safran musat ingefer Cardemåm blanda dett up med wijn el: äckika wähl Såcker om man behagar kan man taga 4 ägge gular om man intet tager ägg skall man hawa rifwitt bröd lägg dett sedan i gåsen färdigt