Lästext
Att göra ostkaka
1 Tag 8 kannor mjölk, sätt på elden att värma, tag 2 ägg efter var kanna mjölk, 7 ägg med gulan, skedblad mjöl för vart ägg, 1 stop grädda, vispa detta allt ihop, in emot 1 kvarter löpevatten slår man det i ljumma mjölken och rör sakta om, låter det stanna, när det är väl stannat tar man ett såll, lägger ett kläde där uti, öser sakta där i osten med en slev, när vasslan är väl avrunnin stjälper honom på 1 ostkaksfat, river socker över och kanel, färskt smör lägges uppå, skjut in i ugnen, låt brynas, vänd henne sedan på ett fat som hon sedan blir på, rivet socker, kanel, även färskt skirat smör, sätt in i ugnen, låt henne brynas, när hon blir brun tag henne ut och häll över henne väl söt grädda, sätt henne in och låt henne koka in, tag henne |22|ut, riv socker och kanel över, så är hon färdig.