30. Att göra ostkaka

Lästext

|21|

Att göra ostkaka

1 Tag 8 kannor mjölk, sätt på elden att värma, tag 2 ägg efter var kanna mjölk, 7 ägg med gulan, skedblad mjöl för vart ägg, 1 stop grädda, vispa detta allt ihop, in emot 1 kvarter löpevatten slår man det i ljumma mjölken och rör sakta om, låter det stanna, när det är väl stannat tar man ett såll, lägger ett kläde där uti, öser sakta där i osten med en slev, när vasslan är väl avrunnin stjälper honom på 1 ostkaksfat, river socker över och kanel, färskt smör lägges uppå, skjut in i ugnen, låt brynas, vänd henne sedan på ett fat som hon sedan blir på, rivet socker, kanel, även färskt skirat smör, sätt in i ugnen, låt henne brynas, när hon blir brun tag henne ut och häll över henne väl söt grädda, sätt henne in och låt henne koka in, tag henne |22|ut, riv socker och kanel över, så är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |21|

    At giöra Ost Kaka

    Tag 8 kannor miölck set på elden at werma tag 2 Ägg efter war Kanna Miölck 7 äg med golan skied blad miöhl för wart ägg 1 stop gräda wißpa detta alt i hop in emot 1 qwarter löpe watn slår man det i liuma miölcken och rör sachta om, låter det stana, när det är wähl stanat tar man et såll lägger et kläde der utj öser sachta der i osten med en slef när waßlan är wähl afrunnin stelper hånom på 1 ost kacksfat rewer såcker öf:r och Canehl färst smör lägges uppå skiut in i ungen lät brunas wänd henne sedan på ett fatt som hon sedan blir på rifwet Såcker Canehl äfwen färst skiert smör sät in i ungen lät henne brynas när hon blijr brun tag henne uth och hell öf:r henne wähl söt gredda sett henne in och lät henne Koka in tag henne |22|uth rif Såcker och Canehl öf:r så ähr hon färdig