Lästext
Att göra destillerat brännvin till 4 kannor aqua vitae
1 1. ½ skålpund mastix
2 2. 4 lod storax
3 3. 4 lod kanel
4 4. 4 lod muskotblomma
5 5. 4 lod muskot
6 6. 3 lod nejlikor
7 Dessa ovannämnde species stötes smått och sättes in i destillerpannan, därpå slås gott brännvin och där till lägges 3 stop vatten och bindes pannan väl fast med papper eller med blåsa och sättes i en varm ugn till 2:ne nätter, sedan tages pannan ur ugnen och sättes hatten på pannan med deg omkring och destilleres på lika sätt som annat brännvin.
8 Till ovannämnde brännvin brukas färgan således
9 1. 1 kvintin koschenill som stötes rätt smått
10 2. En grand muscus
11 3. 4 à 5 droppar spiritus salis som slås på ovannämnde färga uti en liten flaska och uti ett varmt ställe till 2:ne dygn sättes.
12 När brännvinet vid destillerandet är utrunnit och begynner bliva vitt, så tages särskilt 1 eller ½ butelj av det vita, och åter den 2:dra och 3:dje, sedan slås rätta brännvinet i en kittel |110|därpå man gjuter det första slaget av buteljen och sedan den andra eller 3:dje om allenast det vill sådant tåla, eller att det intet bliver för svagt, vartill lägges den här ovantill nämnde röda färgesorten och sedan genom en sil av grått papper efter apotekaresätt gjord slås samma brännvin, men i tratten sättes socker så mycket man vill därav havat, uti buteljer, eller flaskor, då det är färdigt och då det rinner igenom tratten i flaskan, kan man se uti ett glas om det tål mera av färgan eller av det vita brännvinet, som efteråt är kommit och består av själva krydderne.
|111| |112| |113| |114|