Lästext
Potage att göra
1 Man tager kalvkött och lammkött, sedan tages några stycken höns heller kalkoner, det kokas och när det är halvkokat så sila soppan igenon en durkslaget in i ett annat kärl, sedan slår vattnet på det andra köttet och lite salt, 1 ½ mark njurtalg heller 2 marker som man vill ha frikadellerna många till och hackas sedan rätt väl, var till tages 8 stycken ägg, en riven semla, persilja, lite rosenmarin, muskotblom, peppar och salt, det lägger man i en stenmortel heller |137|när det är väl sammanstött gör man lagom stora frikadeller och sätter den silade köttsoppan på elden och lägges sedan frikadellerna där i, har man murklor, champinjoner, så lägges där till oxmulaskräde, skulle man behaga blomkål heller persiljerötter, så är det bägge gott, har man och siskon, när man vill anrätta tages det samma potagefatet och skär man där i ½ eller hel vetesemla som fatet är stort till, där på öses soppan av frikadellerna och låter kokas att brödet bliver väl igenomkokat, sen lägges de samma hönsen på samma fat, så överöses frikadellerna och blomkålen och soppan där på, strös muskotblom över om man vill göra honom brun på [?] fet[?] allenast, man skär lite kött tunt som till kalops.