Lästext
Soppa på gåskrås
1 Kokar man med krydder, peppar, ingefära, kardemummor, persilja, sönderskurna äpplen, nog korinter, socker, ättika eller vin, smör, rivebröd att han blir lagom tjock, färdigt.
1 Kokar man med krydder, peppar, ingefära, kardemummor, persilja, sönderskurna äpplen, nog korinter, socker, ättika eller vin, smör, rivebröd att han blir lagom tjock, färdigt.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Kokar Man med Kryder peppar ingefära Chardemumor persilia sönderskurna Äplän nog Corinter såcker Ätickia e:r wyn smör riwi bröd at han blir lagom tiock, Färdigt,