Lästext
Att sylta vinbär, körsbär eller vad bär man vill
Att sylta vinbär
1 Tag 4 skålpund socker efter ett stop vatten, sätt på elden att koka uti en vid panna, när det begynner att koka upp och skumnar så skummet av, slå lite kallt vatten där uti att skummet ger sig ihopa, låt sirapen koka till dess han blir tjock och rinner trå, lägg så bären uti att lite koka, sedan tager man och slår på ett durkslag att sirapen rinner ifrån bären, lägg så samma sirap i samma panna och koka honom upp att han blir någet tjock och skumma |174|väl, sen tag sirapen av elden och lägg bären uti samma soppa, sätt sedan på elden igen till det begynner att vilja koka, tag så av elden och låt stå att det blir lite kallt, slå i burkar och täck väl över.
2 Ett skålpund socker till var kanna bär.
3 Om det är körsbär behöver man intet taga den ur sirapen utan låta den koka i sirapen till dess de äro nog, men de skola intet gå sönder.
4 Om det är hallon så skall man taga dem ur sirapen för de tåla intet stort att koka.