227. Att stuva äpplen

Lästext

Att stuva äpplen

1 Skala äpplen och skär dem i skivor och slå lite vatten på dem och låt dem koka att de bliver nästan som ett mos tjocka, tag dem så av elden och slå dem i burkar och när man vill taga av dem till tårta så blandas de upp med socker, kanel, vin, man kan och ha dem för salat eller en annan rätt på balet.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att stufwa äplen

    skala äplen och sier dem i skifwor och slå lite waten på dem och let dem kocka at di blifwer nestan som et mos tiåcka tag dem så af älden och slå dem i burckar och ner man wil taga af dem till tårta så blandas di up med såcker canell wijn man kan och ha dem för salat eller en anan ret på balet