Lästext
Oäkta scharlakansrött, att göra för kokningen
1 Till 1 skålpund garn gör man en lut av |82|2 kannor vatten och 2 lod vit pottaska, den samma sätter man på elden och låter het varda, sedan river man 1 lod oljana här i och låter det sakta uppkoka, röres väl om och lägger man garnet sedan där i, tagandes kittelen av elden och låter det ligga, men så att man flitigt det upprörer, sedan tager man upp och sköljer |83|det. Tag och 6 lod alun och 3 kannor vatten och 2 händer fulla med vetekli. Låt det uppkoka och rör väl om det och lägg så garnet där i och låt det en god stund koka, sedan tag upp det och över natten upphäng det, men den dagen tillförende man garnet kokar så tages 8 lod äkta färnbock i en kanna ljumt vatten, den andra dagen då man garnet avsköljt lägger |84|man det i en kittel, 4 kannor vatten och låter en timma koka, sedan tager man det ut av elden och gjuter det klara av i en annan kittel, och lägger garnet uti och täcker det igen, låtandes det stå till dess det kallt bliver, då det tages upp och sköljes, är så färdigt.