Lästext
Huru stärkelse göres av vetekli
1 Sedan vetet är på stålkvarn genommalet, och mjölet icke rätt när ifrån siktat, lämnas kliet uti ett träkäril, öser där på brunnsvatten och låter det så stå uti 3 veckor eller mer så att det blir rätt genom surt. Då hälles vattnet tillika med den mögliga skorpan som sig ovan på lägger av, och kramar sedan stärkelsen ifrån kliet emellan händren över ett fint florsikt. Man öser ännu några gångor vatten på kliet, och kramar på lika sätt som förr tills man ser mera vitt intet kommer där utur. Sedan låter man den genomsilade stärkelsen stå över natten så att den sjunker till botten, då hälles vattnet av, och nytt vatten öses åter där på, och på det sättet ömsas nytt vatten var dag, tills man ser vattnet är lika klart då det hälles av, som när det öses på. Och var gång vattnet är påösit röres stärkelsen ifrån botten. Sedan tager man stärkelsen uti kläden som hänges så att vattnet får avrinna, stjälper den sedan på bord att torka. Man kan eljest och betjäna sig av en lagom varm ugnen vid torkningen. Det som rånnar utan på klimpen måste under torkningen skrapas av.
|106|