87. En rivebrödskaka

Lästext

En rivebrödskaka

1 Tag 2 eller 3 semlor, skär dem sönder i tunna skivor och slå där på 1 stop söt mjölk, sedan skall brödet ligga en timma och blötas i mjölken, sedan tages 10 stycken ägg, slå sönder och vispa dem för sig, slå dem så i mjölken och brödet och rör väl tillsammans med en liten slev, sedan tages 1 skedblad skirat smör till vart ägg, lägg där till socker, |51|rosenvatten, muskotblomma, russin, korinter, blanda allt väl tillsammans och slå i en tårtpanna och sätt i ugnen eller på glöden att gräddas, smörj henne först med smör, vill man göra en botten av smör, vatten, mjöl eller smörja botten, alltså är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Een Rifwi bröds Kaka,

    Tag 2 e:r 3 simblor skier dem sunder i tunna skiwor och slå der på 1: stop sött miölck sedan skall brödet liga en tim[m]a och blötas i miölcken sedan tages 10 sycken ägg slå sönder och wißpå dem för seig slå dem så i miölcken och brödet och rör wähl tillsammans med en liten slef sedan tages 1: skiedblad skiert smör till hwardt ägg läg der till Såcker |51|rosenwatn Muskåtbloma rusin Corinter blanda alt wähl tillsammans och slå i en tårt panna och sätt i ugnen e:r på glöden at grädas smörg henne först med smör will man giöra en båten af smör waten Miöhl e:r smörja båten, Altså är det färdigt,