Lästext
Beskrivning på en rätt god citronkaka
1 Till 6 citroner tar man ett kvarter vin i citronerne som skall först rivas väl av allt det gula, sedan skalas de och lagas övermåttan väl bort, allt det vita och kärnarna, så skär man dem i små tunna skivor och lägges i vinet, och låter det koka en god stund i en stenkruka, sedan slås det i en skål till det blir kallt, sedan tages och ett kvarter söt grädda och 12 stycken ägg, 4 med det vita och 8 utan vitan, rivebröd efter en semla, det röres tillsammans och står till brödet blir väl blött, så slås det kokade vinet och citroner där till, ett gott skålpund socker, det gula av citron, en 8 skedblad färskt skirat |28|smör, detta allt röres mycket väl tillsammans en god stund, tag sedan tunn deg och lägg på bottnet i det fatet en vill hava kakan, och slår det ihoparörde som skall till kakan ovanuppå och sättes i ugnen, när de där ha stått en liten stund tages fatet ut och strös över kakan en fingers tjockt stött socker, sättes så tillbakas i ugnen till kakan tar på bli brun ovanpå, så är hon färdig.