Lästext
Rismos med mjölk
1 1 stop mjölk, väl socker, vispa rismjölet i kall mjölk och när den andra kokar upp så vispa den andra uti att det blir lagom tjockt, häll på fat att det blir kallt, färdigt.
1 1 stop mjölk, väl socker, vispa rismjölet i kall mjölk och när den andra kokar upp så vispa den andra uti att det blir lagom tjockt, häll på fat att det blir kallt, färdigt.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
1 stop miölk wähl såcker wispa ris miölet i kall miölk och ner den andra kockar up så wispa den andra uti att dett blir lagom tiåckt hel på fatt att det blir kalt färdigt