76. Att göra mandelmusslor

Lästext

Att göra mandelmusslor

1 Tag en kanna mjölk, när den kokar upp slå vin där uti, tag osten, lägg där uti ½ [?] mandel väl stött, litet bittermandel, det röres väl tillhopa med socker, slå sedan smeten uti ett durkslag och låt gå igenom på ett durkslag på ett fat, och med söt grädda, litet rosenvatten, socker, citron som sprutes ur skale, på litet suckat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra mandel Mutzor,

    Tag en kanna miölck när den kokar up slå wyn der utj tag osten läg der utj ½ [?] mandell wäll stött litet bitter mandell det röres wähl tillhopa med Såker, slå sedan smeten uthi et durslag och lät gå igenom på et durslag på et fat, och med sött gredda litet rosen watn, såcker sitron som sprutes är skahle på litet suckatt,