Lästext
[Fragment av tvålrecept]
1 [...] och ett litet stycke tvål skall man taga och skiva helt smått i litet friskt vatten och vispa den alldeles till en fradga och när den tvålen som är i grytan har kokat litet så vispar man den fradgen uti och rör så vackert sakta omkring och så slår man 2 nävar salt där i att det skär sig väl och rör sakteligen omkring allt gent att saltet är väl smält och när det då är väl skurit tager man strax av och låtet kallna, så är det färdigt.
2 Men om luten intet är så stark att ägget flyter på den starkaste luten skall man probera ägget, så får man intet taga så mycket fett där till, en 6 marker eller 7, och lägga i som man ser luten för ter[?] |162|så länge den räcker och man tycker den tjocknar så öser man utur grytan av det som tjockt är och så späder man lut på igen. Halva grytan i förstone och sedan något minder, en kanna, 2 eller 3, allt som man ser det vill tjockna.
3 Tvålen sätter man på elden och låter koka upp, så tager man 2 eller 3 nävar salt och kastar där uti att det skär sig från luten, så lyfter man den av elden och låter den stå och bli väl kall, sedan skärer man honom ut ur grytan och slår så frisk lut där i grytan igen, så mycket nästan som den som stod under och skivar tvålen i små bitar där i.