Lästext
|152|
Koka färsk gädda med kapris
1 När han är halvkokat och avskummat slå så det vattnet rent av henne och låter i ställe franskt vin, kapris, muskotblom, smör, socker, ingefära, lite lök, låt koka lite upp, giv sen på fat.
1 När han är halvkokat och avskummat slå så det vattnet rent av henne och låter i ställe franskt vin, kapris, muskotblom, smör, socker, ingefära, lite lök, låt koka lite upp, giv sen på fat.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
när han är half kockat och af skummat slå så det watnet rent af henne och låter i stelle frans wyn Capris muskblom smör såcker ingefära lite löck let kocka lite up gif sen på fatt