Lästext
Att laga ett brunt kött
1 Tag ett stycke oxkött utav låret, är köttet mycket gammalt så bultas det någet, men eljest behövs det intet. Tag så stora fläskbitar och vältra dem i krydder, peppar och ingefära, nejlikor och späcka köttet tvärt igenom med och så mjölas köttet med vetemjöl.
2 Då tager man en lagom stor gryta och kastar smör där i så stort som ett hönsägg, är köttet mycket magert satt tager man någet större, men är det för mycket smör så skär det sig, när smöret är smält så lägger man köttet i grytan och brynes lagom brunt men aktas att det intet brännes, locket skall alltid vara på grytan och sakta koleld under, när nu det är gjort så slår man kallt vatten där på, dock så att det intet står över köttet, allt som köttet är ungt eller gammalt till och det tål att koka till, och så lägger man litet småskuren pomeransskal och lager|180|bärsblom och några rödlökar sönderskurna och litet salt och så låter man det koka på lagom eld och locket skall vara på grytan till dess att soppan är lagom tjock, men man måste akta sig att köttet intet går sönder och blir för mört och att man intet tager för mycket vatten där på om köttet är mycket ungt, så är det färdigt.
3 Kalvkött kan man laga på samma sätt om man vill.
4 Bara den förändring att man tager litet fläsk och skär i rätt små tärningar och stekes i en panna att det blir lagom brunt och någet förrän köttet är färdigt så slås det bruna fläsket där uti grytan och murklor om man har, kalvköttet skall och vara utav tjocka låret.