Lästext
Krappfärga, att göra för kokning
1 Till 1 skålpund garn tag 4 lod vit vinsten, 4 lod gemen alun, 2 händer med vetekli, lägg detta i en förtent kittel om 3 kannor vatten, låt det uppkoka och rör väl om, lägg så garnet uti |78|och låt 1 timma att koka, tag så upp det och hänges över natten upp och om morgonen avsköljes. Samma dag man garnet kokar så tages 12 lod fin krapp, lägg den i ½ stop spisöl med ½ stop ölättika, om andra dagen tag ännu 3 stop spisöl och 3 stop vatten och slå den blötta krappen där uti och låt det bli kokat och rör det |79|väl om. Lägg så garnet uti och arbeta bravt upp och neder, där efter låt det ¼ timma ligga och så snart garnet kommer i kittelen så måste man elden där under borttaga och låta stå till dess det blir kallt. Men så länge det står måste man var ½ timma omvändat och där det icke skulle vara nog rött så gör man en lut, |80|4 lod grå pottaska blandat med 1 stop vatten eller något av samma färg och låter pottaskan där i smälta, där efter slår man det i den förriga färgan igen och sätter det åter över kolelden och låter det hett bliva samt garnet komma där uti, låtandes det sedan stå till det åter blir kallt, men skulle det bliva mörkt brunt rött så |81|lägger man i själva färgan 2 lod fint stött galläpple och 4 lod vitriol och låter det uppkoka och rör det väl om läggandes sedan det röda garnet det nästan ¼ timma upp och sedan nog mörkt är låter man det bli kallt och så sköljer man det.