171. Att göra en äppelkaka

Lästext

Att göra en äppelkaka

1 Tag äpplen och skäres små och tages kärnhuset ur dem, lägges så i skirat smör uti en panna med korinter och kanel och där till stött socker, pomeransskal, suckat, det stekes lite tillhopa, |139|så tages 4 ägg och ¼ stop söt grädda, ¼ pund mandel och litet bröd rifwit [?] stött veteskorpa och röres ihop med äpplana och bliver så en kaka.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att giörra äple kacka

    tag äplen och skierres Små och tages kiern huset ur den leggees så i skiert smör uthi en panna med corinter och canel och der til stöt såcker pommerans skall Suckat det steckes lite till hopa |139|så tages 4 äg och ¼ stoop sött gräda ¼ pund mandel och litet bröd rifwit [?] stött hwete skorpa och röres i hop med äpplana och blifwer så en kacka