205. [Fragment av brännvinsrecept]

Lästext

|167|

[Fragment av brännvinsrecept]

1 [---]blommorna av stjälk [---] stjälkarne till aska [---] brukat lerkäril [---] Munn Bränne [---]istilere pannans [---] vidare malört om [---] winet. [---] Brännvin som bör vara starkt och gott kry[?]r man en handfull malört.

2 5:o lägges askan och blommerne tillsammans i brännvinet som man ingjuter i destillerpannan, och bör sålunda stå natten över innan man det destillerar.

3 6. När det sålunda destillerat är, är det en god medicin vid alla förekommande tillfällen och anstötlige passioner.

|168|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |167|

    [Fragment av brännvinsrecept]

    [---]blomorna af stiel [---] tielkarne till Aska [---] brukat lerkäril [---] Munn Bränne [---]istilere pannans [---] widare Malört om [---] winet. [---] Brännewin som bör wara starkt och gått kry[?]r man en handfull Malört.

    5:o lägges Askan och blomerne tillsammans i brännewinet som man ingiuter i distilere pannan, och bör sålunda stå natten öfwer innan man det distilerar.

    6. När det sålunda distilerat är, är det en god Medicin wid alla förekommande tillfällen och anstötelige passioner.

    |168|