224. Att baka fransyskt bröd

224. Att baka fransyskt bröd

Lästext

Att baka fransyskt bröd

1 Till 3 stop mjölk den man väl värmer rätt väl och slår i ett tråg någet mjöl i, stålkvarnmjöl är bäst, men mjölet röres intet där uti förrän mjölken är lagom sval, där till tages 8 ägg, 4 med vitan, de övrige bara gulan, allt detta arbetas väl ihop och göres degen så lös, 3 skedblad jäst lägg där uti, som är god svagölsjäst.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att backa franssyst bröd

    til 3 stop miölck den man well wermer ret wel och slår iet tråg någet miöl i ståll qorn miöl är best men miöllet rörres intet der uth i för en miölcken är lagon swall der til tages 8 äg 4 med witan de öfrige bara gulan alt detta arbetas well i hop och giörres degen så lös 3 sied blad gest leg der uthi som är god swagöls giest