Lästext
Att stuva syra
1 Tag köttsoppa som kokar upp, sen lägges syran där i, ett stycke smör och socker, muskot, samlas med vetemjöl, så är det färdigt. Vill man ha förlorne ägg över kan man och ha.
1 Tag köttsoppa som kokar upp, sen lägges syran där i, ett stycke smör och socker, muskot, samlas med vetemjöl, så är det färdigt. Vill man ha förlorne ägg över kan man och ha.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
tag kiöt såpa som kockar up sen legges syran der i et stycke smör och såcker muskot samlas med wet miöl så är det färdigt wil man ha för lorne äg öfwer kan man och ha