211. Jäsmunkar

Lästext

Jäsmunkar

1 Tag ett stop mjölk, värm henne lagom, slå 6 ägg där i, lägg lite jäst där i som en nöt är stor samt socker så det blir lagom sött, korinter, rör bovetemjöl eller annat vetemjöl, rör så tjockt som en annan munkdeg så det lägger sig, låt det sen stå att jäsa i en varm spis, baka sen i munkpannan.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    ges munckar

    tag et stop miölck werm henne lagom slå 6 äg der i leg lite gest der i som en nött er stor samt såcker så det blir lagom sött korinter rör bowite miöl eller annat wett miöl rör så tiåckt som en anna muncke deg så det legger sig let det sen stå att gäsa i en warm spis backa sen i munke pannan