180. Mandelkaka

Lästext

|144|

Mandelkaka

1 Till ett skålpund mandel tages ett skålpund socker och tjugo stycken ägg som tages vitan av först, först hugges sockret i små bitar och lägges i en ren malmgryta och sättes på sakta eld och slås 5 skedblad rosenvatten heller allenast rent vatten, när sockret är smält så skummas de och så lägges den stötta mandel i och med en tunn spada röres allt stadigt att när mandeln en liten stund har smått kokat så slås ett ägg i sänder och röres allt stadigt rätt hårt och så tages då av elden och röres allt stadigt i ett par timmar så att det är rätt fragit. Så tages några skorpor och stötes rätt små och siktas igenom florsikt och lite förr än en ställer det i ugnen, |145|så lägges 2 nävar uti, men måste allt st[?]get röras till dess det slås i formen och den smörjes i botten med smör och strös av det stötta brödet i botten och kring om brädderna på formen och så tages de 5 äggevitor och vispas väl till fradga och slås i degen och rörs hastigt omkring och så slås degen i formen och sättes straxt i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |144|

    Mandel kacka

    till ett sklpud mandell tages ett skålpud såcker och tiugu sty: äg som tages witan af först först hugges såckret i små bitar och legges i en ren malm gryta och setes på sachta äld och slås 5 sied blad rosen waten heller allenast rent waten när såckret är smellt så skummas di och så leges den stötta mandel i och med en tun spada röres alt stadigt att ner mandellen en liten stund har småt kockat Så slås et äg i sender och röres alt stadigt ret hårt och så tages då af älden och rörres alt stadigt i et par timmar Så at det är ret fragit Så tages några skorpor och stötes ret små och sichtas i genom flor sicht och lite för än en stätter det i ungen |145|så leges 2 nefwar uti men måste alt st[?]get röras til des det slås i fårmen och den smöries i båten med smör och strös af det stöta brödet i båten och kring om bredärna på formen och så tages de 5 äge witor och wispas well till fraga och slås i degen och rörs hastigt om kring och så slås degen i formen och settes stragt i ungen