Lästext
Mandelkaka
1 Till ett skålpund mandel tages ett skålpund socker och tjugo stycken ägg som tages vitan av först, först hugges sockret i små bitar och lägges i en ren malmgryta och sättes på sakta eld och slås 5 skedblad rosenvatten heller allenast rent vatten, när sockret är smält så skummas de och så lägges den stötta mandel i och med en tunn spada röres allt stadigt att när mandeln en liten stund har smått kokat så slås ett ägg i sänder och röres allt stadigt rätt hårt och så tages då av elden och röres allt stadigt i ett par timmar så att det är rätt fragit. Så tages några skorpor och stötes rätt små och siktas igenom florsikt och lite förr än en ställer det i ugnen, |145|så lägges 2 nävar uti, men måste allt st[?]get röras till dess det slås i formen och den smörjes i botten med smör och strös av det stötta brödet i botten och kring om brädderna på formen och så tages de 5 äggevitor och vispas väl till fradga och slås i degen och rörs hastigt omkring och så slås degen i formen och sättes straxt i ugnen.