Lästext
Deg att fylla kräftor med
1 Tag 1 tjog kräftor och koka i salt vatten, tag sedan köttet ur dem och hacka köttet smått som en deg, slå där i 8 stycken kardmummor, 5 skedar vin, så är det färdigt.
1 Tag 1 tjog kräftor och koka i salt vatten, tag sedan köttet ur dem och hacka köttet smått som en deg, slå där i 8 stycken kardmummor, 5 skedar vin, så är det färdigt.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Tag 1: tiåg Kräftår och Koka i salt watn, tag sedan Kiötet uhr dem och hacka Kiötet småt som en deg slå der i 8 stycken Chardimumor 5: skiedar wyn, så är dett färdigt