Lästext
Att sylta åkerbär
1 Tag åkerbär som är lagom mogna och tag en uddvass pennkniv och tag ut den gröna tippen med, sedan tag en viktskål och väg lika mycket socker som bär, ett skålpund socker till ett skålpund bär, dock skall sockret någet råda över bären.
2 Tag sedan någet vatten i proportion efter bären och koka sirapen i en malmpanna eller kopparpanna men se väl till att det är ingen järnspik uti, eljest bliver de bläckaktige, och låt sirapen koka till dess som rinner som en tråd, skär sirapen med en äggevita innan bären slås uti, slå så bären uti sirapen och låt den koka rätt väl upp, tag så bären av och slå den på ett hårsikt och låt sirapen rinna från bären, |186|slå så samma sirap i samma panna och låt koka till dess han blir tjock, tag så en stentallrik och probera, om det stannar litet så är det nog, tag så av elden och slå bären där uti och rör sakta om med en träslev och slå den så i burkar som de skola bliva stående uti och när de äro väl kalla så bind väl över den, om bären skall bliva rätt klara så skall man taga kanarisocker till dem och slå sockret i bitar och så slå de i vattnet kallt så smälter det väl, om man tager sockersirap så skall man intet taga vatten till, evad slags bär man vill sylta.