Lästext
Att baka goda våfflor
1 En kanna mjölk, 20 stycken ägg med 5 stycken vitor ifrån, ett stop smör, kanelsvatten, kardemumma, vispas mycket väl, lite salt och god jäst så mycket man själv tycker, lite rosenvatten.
1 En kanna mjölk, 20 stycken ägg med 5 stycken vitor ifrån, ett stop smör, kanelsvatten, kardemumma, vispas mycket väl, lite salt och god jäst så mycket man själv tycker, lite rosenvatten.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
en kanna miölck 20 sty: ägg med 5 sty: witor ifrån ett stop smör Canels waten Cardemuma wispas mycke wäll lite salt och god giast så myckett man skielf tycker lite rosen waten