166. Att baka mandelmunkar

Lästext

|135|

Att baka mandelmunkar

1 Koka först hela ris med mjölk, lika som en gröt, tag sen av och blanda upp med några äggegulor, allt som en vill hava mycket till, samt rosenvatten, några stötta mandlar, lite socker och kanel samt rivet bröd, rör det tillsammans väl att det blir lagom tjockt, baka sen i skirat smör, lika som andra munkar.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |135|

    att backa mandel munckar

    kocka först hela ris med miölck licka som en grött tag sen af och blanda up med några ägge gulor alt som en will hafwa mocket til samt rosen waten några stötta mandlar lite såcker och kalel samt rifwit bröd rör det til sammas wel att det blir lagom tiåckt backa sen i siert smör licka som andra munckar