Lästext
Uppsats att brygga mjöd
1 Man tager gott brunnsvatten eller källvatten och låter koka en timma med en god lövkvast och en kvist enris ibland, sedan tager man bort kvisten och riset, så tager man och lägger honung uti det kokade vattnet och rör omkring att den smältas, sedan tager man ett färskt ägg och proberar om det är lagom starkt, flyter ägget upp så är det för starkt, går det i botten så är det för svagt, men när det låter lite se sig så är det lagom. Enär så är blandat, så skall man andra gången koka det upp, en fjärdedels timma skall det koka. Enär det kokar skall man taga skummen väl av. Sedan låter man det svalas att det blir så kallt som nymjölka mjölk. Så lägger man i ett tätt käril som väl är byet[?] en Såff[?] med lock uppå. Så tager man färsk gäst och lägger på halmkransar i kärlet med en löva |118|torr humla. Sedan så bindest det väl till att icke kraften går av, breder väl kläder uppå, i 5 dygn skall det jäsa och vara i varmt hus, men par dagar för så skall halmkransarna med humlan tagast bort. Men åter bindast väl till. Enär 5 dygn är förbi så skall man sila i genom täta lärftspåsar och de skall vara 3-kantiga med ett band uti och hängid på en stång, sätta kärl under, man skall ösa sakta till dess det klarnar, alltid ösa till dess det bli allt. Sedan tunnar man henne i ekkäril, sedan mjöden är tunnat så tager man galgo, nejlikor, muskot, fjällrot och stöter smått, inte allt för grant och lägger i granna små påsar och binder med tråd uti att påsen står mitt i kärlet, man kan binda liten tyngd vid påsen, att hon inte flyter, galga skall vara mest.
2 Om man vill bygga[?] liter eller mera så rör man allenast, man proberar med färskt ägg.