Lästext
|155|
Att göra äppelost
1 Tages färska äpplen, skala dem och riv dem på ett järn, slå lite vin och socker där på och när mjölken kokar upp låtes äpplene där uti och när det är yst rättas det an med kanel.
1 Tages färska äpplen, skala dem och riv dem på ett järn, slå lite vin och socker där på och när mjölken kokar upp låtes äpplene där uti och när det är yst rättas det an med kanel.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
tages farska äplen skala dem och rif dem på et iern slå lite win och såcker der på och när mölcken kokar up lätes äplene der uti och när ded är yst retes ded an med canel