97. Ragu på fågel

Lästext

|56|

Ragu på fågel

1 Halvstek honom på spett, sedan skär honom i stycken, bröstet helt som läggs mitt i fatet och styckena ikring, lägg ett gott stycke smör i en panna och låt brynas på elden med köttet, sedan slå litet vatten och vin där på, champinjoner, riskor, kapris heller oliver, hel peppar och nejlikor, litet muskot, lite ättika och socker kokas till hopa och rättas an, färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |56|

    ragu på fågell

    half steck håmom på spett sedan skier hanom i stycken bröstet helt som lägs mit i fatet och styckenna ikring läg ett gott stycke smör i en panna och lett brynnas på elden med kiötet sedan slå litet waten och win der på swampinioner riskor Capris heller olifwer hel pepar och nälickor litet muskått lite äticka och såcker kockas till hopa och rätas an färdigt