Lästext
Färsk lax stekter
1 Gör sur soppa med kapris, korinter, brunt mjöl eller rivet limpebröd, muskotblom, smör, socker, stek så hela laxen och slå soppan på, laxerygg som är vattlagt, kan man och hava samma soppa till.
1 Gör sur soppa med kapris, korinter, brunt mjöl eller rivet limpebröd, muskotblom, smör, socker, stek så hela laxen och slå soppan på, laxerygg som är vattlagt, kan man och hava samma soppa till.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
gör sure såpa med kapris corinter brunt miöhl eller rifwit lempe bröd muskottblom smör såcker steck så häla lasnen och slå såpan på lassen ryg som är watt lagt kan man och hafwa samma såpa till