Lästext
Fylld gädda i köttsoppa
1 Sätt ett köttstycke på elden att koka, tag en lagom stor gädda, fläk henne, tag köttet ifrån benen, låt och stjärten sitta vid skinnet, rensa benen ifrån köttet, hacka det upp med halvparten njurtalg som köttet, rivebröd, ½ kvarter söt grädda, muskotblomma, salt, 5 stycken ägg i, |54|sönderhackas in att det blir smidit, russin, korinter, smeta det på skinnet, sätt det i en stekpanna, det skall smörjas med smör, pannan skall smörjas med smör först, stekas helbrun, man gör stora fiskfrikadeller på samma sätt och kokar i köttsoppan, men inga russin eller korinter i den, sockerrötter kokas i soppan, brynta murklor, så tager man upp frikadell, skär dem i klyftor, steker i smör bruna och lägger i kring gäddan i fatet, soppa redes av med några äggegula och vispar bra att hon intet skär, anrättas med muskot över, så är hon färdig.