114. En mjölkrätt

Lästext

|62|

En mjölkrätt

1 Först tager man söt mjölk 1 stop och 8 stycken äggulor och vispar det medan det är kallt och sedan låter det koka till det skär sig, socker och rosenvatten och häll sedan vasslan väl ut av och krama sedan igenom durkslag på ett fat, vispa så socker och grädda över.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |62|

    en milck rätt

    först tager man sött miölck 1 stop och 8 stycken eggulor och wispar dett medan det är kalt och sedan låter dett kocka til det skier sig såcker och rosen waten och hell sedan waslan well uth af och kramma Sedan igänom durslag på et fatt wispa så såcker och greda öfwer