256. Munlim att tillverka

Lästext

|177|

Munlim att tillverka

1 ¼ skålpund gott lim, som helst erhålles av sämskmakare tillredning, är så gott som vitt, samt klart och genomskinligt. Tvenne ringar husbloss. Detta senare upplöses i sprit eller och starkt brännvin som förut 1 à 2 dygn dragit musten till sig av finstött fänkål, varigenom angenäm smak på limmet vinnes. Sedan husblosset är så mycket upplöst att det kan delas så rives emellan fingren sönder, kan ock klappas med hammare helt tunn, ju bättre. Därefter åter i sitt eller mera spiritus, lägges på en varm kakelugn, varigenom vinnes tid, till dess man finner honom lös och vitslemmig. Då värmes massan uti en varm ugn uti gammal tekopp, glaserad liten kruka eller ock glasbutelj, varomkring föses askmossan. Så är den andra dagen upplöst till det mesta och silas genom glest linnekläde. Limmet kan dessförinnan uppblötas uti lika fänkålssprit eller brännvins och därefter med husblosset samt 1 à 2 lod socker sammanblandas och kokas. Men kokningen måste ske anten uti sådane inrättade pan|178|nor som snickare bruka, eller uti ny glaserad kruka, eller ock butelj av glas, vilka senare inmuras uti aska eller i sand med eld omkring, och aktas att limmet ej får sjuda, ty då brännes det. Därefter slås massan på ett glest linne att rinna på en slät porslinstallrik. Sedan den kallnat skäres i vad stycken som behagas. Dessa torkas, vändas i skugga eller och lagom varmt rum.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |177|

    Munn Lim att tilvärcka

    ¼ ℔ Godt Lim, som hälst ärhålles af Sämskmakare tillredning: Är så godt som hvitt, samt klart och genomskinligt. 2 ne Ringar Husblåss. Detta sednare upplöses i Spri el[ler] och starckt Bränvin som förut 1 a 2 dygn dragit musten till sig af finstött Fenkol, hvarigenom angenäm smak på Limmet vinnes. Sedan husblåsset är så mycket upplöst att det kan delas så rifwes emellan fingren sönder, kan ock klappas med ham[m]are helt tunn, ju bättre. derefter åter i sitt el[ler] mera Spiritus, lägges på en Varm Kakelugg, hvarigenom vinnes tid, til dess man finner honom Lös och hvitslemmig. Då Värmes massan uti en Varm Ugn uti gammal Thekop, Glaserad liten kruka el[ler] ock Glasbouteille, hvaromkring föses Askmossan. Så är den andra dagen upplöst til det mästa och silas genom Glest Linne Kläde. Limmet kan dess förinnan Uppblötas uti lika Fänkåls Spri el[ler] Bränvins och derefter med Husblåsset samt 1 a 2 Lod Socker sammanblandas och kokas. Men Kokningen måste ske anten uti sådane inrättade Pa[n]|178|nor som Snickare bruka, eller uti ny Glaserad Kruka, eller ock Boteille af Glas, hvillka sednare inmuras uti Aska el[ler] i Sand med Eld omkring, och Agtas att Limmet ej får siuda, ty då Brännes det. Derefter slås massan på ett Glest Linne att rinna på en slät Porselins Talrick. Sedan den kallnat skäres i hvad stycken som behagas; Dessa torckas vändas i Skugga el[ler] och lagom varmt Rum.