Lästext
Munlim att tillverka
1 ¼ skålpund gott lim, som helst erhålles av sämskmakare tillredning, är så gott som vitt, samt klart och genomskinligt. Tvenne ringar husbloss. Detta senare upplöses i sprit eller och starkt brännvin som förut 1 à 2 dygn dragit musten till sig av finstött fänkål, varigenom angenäm smak på limmet vinnes. Sedan husblosset är så mycket upplöst att det kan delas så rives emellan fingren sönder, kan ock klappas med hammare helt tunn, ju bättre. Därefter åter i sitt eller mera spiritus, lägges på en varm kakelugn, varigenom vinnes tid, till dess man finner honom lös och vitslemmig. Då värmes massan uti en varm ugn uti gammal tekopp, glaserad liten kruka eller ock glasbutelj, varomkring föses askmossan. Så är den andra dagen upplöst till det mesta och silas genom glest linnekläde. Limmet kan dessförinnan uppblötas uti lika fänkålssprit eller brännvins och därefter med husblosset samt 1 à 2 lod socker sammanblandas och kokas. Men kokningen måste ske anten uti sådane inrättade pan|178|nor som snickare bruka, eller uti ny glaserad kruka, eller ock butelj av glas, vilka senare inmuras uti aska eller i sand med eld omkring, och aktas att limmet ej får sjuda, ty då brännes det. Därefter slås massan på ett glest linne att rinna på en slät porslinstallrik. Sedan den kallnat skäres i vad stycken som behagas. Dessa torkas, vändas i skugga eller och lagom varmt rum.