151. Jäsen mjölk som kokas

Lästext

Jäsen mjölk som kokas

1 Tag 3 ½ stop söt mjölk, koka upp den, lät bli så varmt som ny mjölk, tag sur grädda 1 kvarter, 2 stora ägg med vitar, vispas väl tillhopa, sedan tages grädden och äggen, slås uti den varma mjölken sättes så uti en ren stenkruka i askmönjan över natten, tages sedan med en slev och ägget klumpar i fatet, slås söt grädda över, så är den färdig, man kan riva citronskal och socker över om man vill och behagar.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Giäsen Miölck som Kokas.

    Tag 3 ½ stop söt miölck, koka up den, lät bli så warmt som ny miölck, tag sur grädda 1: qwarter, 2 stora ägg med hwitar, wispas wäll till hopa, sedan tages grädden och äggen, slås uthi den warma miölcken sättes så uthi en en reen stenkruka i askmönjan öfwer natten, tages sedan med en slef och ägget klumpar i fatet, slås söt grädda öfwer, så är den färdig, man kan rifwa Citronskahl och såcker öfwer om man will och behagar.