204. Att göra läskemjöd

Lästext

Att göra läskemjöd

1 Man tager 20 kannor vatten som skall kokas ½ timma, däruti slås 1 kanna god honung och låter så koka ½ timma, men alltid avskummes, enär vattnet begynner att koka, har man en göpen humla och låter den koka så länge som lagen är, emot lagen är kokad lägger man humlan däri, och låter det koka upp, så tages det av elden och låter bliva kallt, enär det blir kallt, lägges däri|93||130| ett skedblad jäst, ett skedblad vinsten, 2 citroner som äro sönderskurne i skivor, litet kanel, så lindas det väl om och låter jäsa i 5 dygn, sedan tappas det på ett annat ankare och låter det ligga en månad, sedan tappas det uti buteljer och täppes väl till och förvaras i källare.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra Läske Miöd.

    Man tager 20 Kannor watn som skall kokas ½ tima, däruthi slås 1 Kanna god Honing och låter så koka ½ tima, men altid af skumes, enär watnet begynner att koka, har man en giöppen humbla och låter den koka så länge som lagen är, emot Lagen är kokad lägger man humblan däri, och låter det koka upp, så tages det af elden och låter blifwa kalt, enär det blir kalt, lägges däri|93||130| ett skiedblad jäst, ett skiedblad Wijnsten, 2 Citroner som äro sönderskurne i skifwor, litet Caneel, så lindas det wäll om och låter jäsa i 5 dygn, sedan tappas det på ett annat ankare och låter det ligga en Månad, sedan tappas det uthi Boutelier och täppes wäll till och förwaras i Käldare.