209. Att lägga in salpeterkött

Lästext

Att lägga in salpeterkött

1 Till 1 pund kött tages 4 kannor vatten och 5 marker salt, sedan gnides köttet med fint salpeter, och lägges uti en ekbytta med stötte enbär och något basilika, varvtals, sedan slår man lakan där uppå, när som lakan är väl smält. Nota Bene perkelkött lägges in med samma lake, men inga krydder.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att lägga in Saltpetter Kiött.

    Till 1 Pund Kiött tages 4 Kannor watn och 5 mkr Salt, sedan gnides Kiötet med fint Saltpetter, och lägges uthi en Eek bytta med stötte Een bär och något Basilica, hwarftahls, sedan slår man lakan där uppå, när som lakan är wäll smält NB Pärkell Kiött lägges in med sam[m]a lake, men inga Krydder.