189. Rimspudding

Lästext

Rimspudding

1 Tag 8 hela ägg, vetemjöl och något socker, gör en hård deg, bruka rätt väl, kavla sedan ut honom rätt tunn, mjöla rätt väl, skär sönder, tag ett gott stop söt mjölk och koka den att hon blir som en gröt, lägg kardemummor, muskotblomma och suckat uti, ½ kvarter söt grädda, skirat smör och socker samt korinter som förvälles, gör en deg om honom och gräddas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Rims Puding.

    Tag 8 hela ägg, hwete miöhl och något Såcker, giör en hård deeg, bruka rätt wäll, kafla sedan uth honom rätt tunn, miöhla rätt wäll, skiär sönder, tag ett godt stop söt miölck och koka den att hon blir som en gröth, lägg Kardemummor, Muskotblomma och Sucat uthi, ½ qwarter söt grädda skirdt Smör och såcker samt Corinter som förwälles, giör en deg om honom och gräddas.